Westhoek Schapenbedrijf
Recepten

Hieronder staan een aantal van de lekkerste recepten op basis van lamsvlees:

Stevige Lamssoep

Trek 60 minuten in 1 liter water, met zout, nekbot en de Provençaalse kruiden een bouillon. Zeef de bouillon en gooi de botten weg. Breng de bouillon opnieuw aan de kook en doe hierin het in stukken gesneden vlees. Zet weg op een klein pitje. Kook de aardappelen, houd er drie heel en snijd eentje in blokjes. Snijd de winterwortel en de tomaat in kleine blokjes, de ui in ringen. Fruit in een beetje olijfolie de uiringen en breng dit op smaak met paprikapoeder en de knoflook. Doe ze samen met de wortelen en selderij bij het vlees. Laat de wortelen gaar worden. Doe dan de aardappelblokjes, tomaat erbij. Maak de drie andere aardappelen met een vork fijn en doe ze in soep. Voeg nog zout en peper naar smaak toe. Roer als laatste de versnipperde peterselie door de soep. Heet opdienen.

Lamshaas in kerriesaus

Voor de saus: Maak eerst de saus. Laat de olijven goed uitlekken. Klop de bloem met melk, room, klontje boter en kerriepoeder goed door elkaar. Breng aan de kook. Voeg zout en peper toe en laat de bloem garen op een klein pitje. Af en toe omroeren. Voeg olijven en ananas toe. De saus op een klein pitje warm houden. Bak nu de haasjes om en om bruin. Als ze op kleur zijn, bestrooien met zout en peper.
Saus op bord gieten en haasjes er bovenop.

Bout gevuld met amandelen

Leg de bout opengeklapt op een houten plank. Zout en peper de binnenkant en sprenkel er wat druppeltjes olijfolie over. Meng met de mixer: sinasappelsap, honing, port. Voeg amandelen en dadels toe en laat de machine een paar keer draaien. De amandelen en dadels moeten stukjes blijven en geen puree. Als laatste de sinaasappelschil toevoegen en laat de machine kort een keer draaien. Smeer het amandelmengsel aan de binnenkant van de bout, maar laat de buitenste randen vrij. Klap het vlees dicht. Steek de randen dicht met korte ijzeren satépennen en naai dicht met een keukendraad. Vet met een kwastje een ovenschaal en de bout aan de buitenkant in. Zet de schaal in de voorverwarmde oven op de hoogste stand. Laat het vlees aan beide kanten kleuren. Zet de oven dan op 180 graden en laat het vlees afgedekt in ± 45 minuten garen. Zout en peper het vlees en laat iets afkoelen, verwijder de sluiting en snijd het vlees met een scherp mes in plakken.

Bout uit de Balkan

Snijd de ui in ferme ringen, maak de knoflooktenen schoon, laat ze heel. Leg de helft van de uienringen en jeneverbessen op de bodem van een grote pan. Plaats hierop het vlees, Giet er zoveel wijn op dat het vlees royaal onderstaat. Verdeel langs het vlees de knoflook, pepertje, rest van de ui en jeneverbessen. Zet minimaal 12 uur koel weg. Haal het vlees uit de marinade en laat het vlees goed uit druipen. Bak de helft van het spek in een koekenpan lichtbruin. Gebruik wat olijfolie. Bak dan hierin het vlees aan alle kanten bruin. Leg de bout in een pan of ovenschaal die met een deksel afgesloten kan worden. Giet de marinade door een zeef (vang wel het sap op). Voeg de rest van het spek en de inhoud van de zeef in de aanbraadpan en laat het een paar minuten zachtjes koken. Doe het bij het vlees. Sluit de pan en zet hem gedurende 1 uur in een voorverwarmde oven 160 graden. Bedruip de bout regelmatig met de marinade. Laat de rest van de marinade tot ¼ inkoken en roer de room door. Snijd de bout in plakken en serveer de rest van de marinade in een sauskom erbij.

Ovenschotel

Meng een scheut olijfolie met witte wijn. Snijd de knoflook in dunne plakken en doe die in de schaal. Leg het vlees erop. Zet een paar uur koel weg, af en toe keren. Haal zo'n anderhalf uur voor het eten het vlees uit de koeling. Veeg knoflook en peper van het vlees. Maak in een koekenpan een klontje boter heet en bak het vlees aan alle kanten mooi op kleur. Snijd ondertussen de tomaten in 4 plakken leg ze op de bodem van de ovenschaal waarin de marinade is. Snijd de ui in dunne plakken en verdeel over de tomaat. Leg de dadels erbij en strooi de kaneel erover. Leg het vlees erop en zout het. Doe een deksel op de schaal. Zet de schaal in een voorverwarmde oven op 180 graden. Laat het vlees garen. Bij rosť 45 minuten, helemaal gaar in een dik uur. Is er veel kookvocht: Laat dan de laatste 20 minuten de deksel van de schaal. Maar je kunt het ook binden met aardappelmeel.

Lamsspiesen

Roer het ei los. Roer de bloem, oregano, kaneel, gember, knoflook, zout peper en de gesnipperde basilicum door. Meng nu het gehakt door. Zet het een uurtje koel weg. Rol op een bloem bestoven plank van het gehakt rolletjes en steek er dan een houten of metalen spies door. Zet de spiesen weer een kwartiertje koel weg. Bak ze voor het gebruik rondom op kleur in olijfolie.

Stoofpotje

Snijd het vlees in stevige stukken. Bak het vlees in olijfolie beetje bij beetje mooi bruin. Doe het vlees wat op kleur is in een tweede pan, bestrooi het met zout en peper. Is al het vlees aangebraden, blus het bakvocht met de wijn. Roer de honing, nootmuskaat, foelie, kaneel en vanillesuiker door de jus. Giet de jus bij het vlees. Laat het op een klein pitje 30 minuten sudderen. Voeg dan de amandelen, de pruimen en de partjes gesneden citroen toe. Maak op smaak met zout en peper. Doe er zo nodig wat wijn of water bij. Weer zo'n 30 minuten, tot het vlees gaar is. Snijd de steeluitjes en voeg die vlak voor het opdienen toe.







Agenda






Klik op een evenement in de agenda voor meer informatie